LONG COVID behandeling

Home / Long COVID behandeling

LONG COVID behandeling met Lasertherapie (LLLT/PBM)

LLLT (Low Level Laser Therapy) ook wel PBM (Photo Bio Modulation) genoemd.

Carpus is het expertise behandelcentrum voor het postvirale syndroom na COVID-19 (oftewel Long COVID), doormiddel van lasertherapie. Het ontstaan van Long COVID komt door ontregeling van het autonome zenuwstelsel, dat bestaat uit twee takken (regelsystemen) met elk een tegengestelde werking;  Sympathicus (actie) Parasympathicus (herstel).  Er is sprake van een overactief sympathische deel, ook wel overprikkeling van het limbische systeem en Inactiviteit van het parasympatische deel. De Nervus Vagus, ook wel bekend als zwervende zenuw of tiende hersenzenuw, is een essentieel onderdeel van het autonome zenuwstelsel en in het bijzonder van het parasympatische deel van het zenuwstelsel (bij rust of herstel van het lichaam). Een belangrijke taak van de Nervus Vagus is het versturen van signalen naar verschillende organen in het lichaam. Te weten; Hart, longen, lever, milt, nieren, maag en darmen. De voornaamste functie is echter om het centrale zenuwstelsel te informeren over de toestand van al deze organen. Meer dan 80% van de zenuwvezels in de Nervus Vagus bestaat dan ook uit afferente of sensorische zenuwcellen.

Klachten die u kan ervaren door dysfunctie van de Nervus Vagus:
Postvirale Long COVID klachten
 • Ademhalingsklachten
 • Hartkloppingen
 • Gewrichtspijn
 • Pijn rondom de borstkas
 • Vermoeidheid
 • Brainfog
 • Verslechterde en/of afwezigheid van reuk en smaak
 • Fibrose in de longen
 • Myalgische Encefalopathie/chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)
 • Vocht en ontstekingen rond het hart
 • Ontregeld immuunsysteem
 • Ontregeling viscerale immuniteit (orgaan specifieke disfunctioneren) – Nervus Vagus

Het COVID virus levert een energiecrisis op celniveau. Het virus verstoort voor langere termijn op verschillende manieren de energieproductie op celniveau (in de Mitochondriën). Mitochondriën worden ook wel de energiecentrales van de cel genoemd. De belangrijkste taak van mitochondriën is de productie van energie in de vorm van ATP. Ze zijn doorslaggevende celorganellen in het aerobe energiemetabolisme. Mitochondriën hebben hun eigen genetisch materiaal in de vorm van mitochondriaal DNA. Afhankelijk van de energiebehoefte van de celtypen kunnen enkele tot enkele duizenden mitochondriën in één cel aanwezig zijn. Een van de belangrijkste functies van taken van mitochondriën is de synthese (samenstelling/verbinding) van adenosinetrifosfaat (ATP) en de afgifte van ATP in de cellulaire matrix, het binnenste van de cel buiten de mitochondriën. Het virus verstoort voor langere termijn op verschillende manieren de energieproductie op celniveau (in de Mitochondriën). Dit leidt tot;

 • Segmentale dysregulatie in organen en weefsels
 • Segmentale stoornis met orgaan specifieke veranderingen o.a. longfibrose
 • Verstoring cel metabolisme (=celstofwisseling)
 • DNA / genetische transcriptie kernenvelop van de cel verdwijnt

Celmetabolisme ofwel celstofwisseling genoemd. Het menselijke lichaam bestaat uit: organen, weefsels, vezels en cellen. Weefselcellen, de basiseenheid van biologische systemen! Alle weefselcellen hebben een celstofwisseling en vervullen hun eigen specifieke taak. Naast het opwekken van energie voor energie verbruikende activiteiten, dient het celmetabolisme ook om lichaamsfuncties en vitale lichaamsstoffen in stand en op niveau te houden. Cellen die dus door het COVID virus niet genoeg energie kunnen verzamelen voor hun taken, kunnen het gevolg zijn voor veel ziekten, functiestoornissen of pijn. Verstoringen van het celmetabolisme (celstofwisseling) worden als stofwisselingsziekten gekenmerkt en kunnen leiden tot omkeerbare of onomkeerbare verstoring van het celstructuur of van de individuele cel componenten.

Effecten van lasertherapie (LLLT) op LONG COVID

 • Herregulatie autonome zenuwstelsel; Parasympaticus versus Sympathicus activiteit in evenwicht.
 • Er is een sterke positieve invloed op de energievorming op celniveau.
 • Ontstekingsprocessen die spelen, worden afgeremd of sterk gereduceerd.
 • Het zelf-herstellend vermogen op cel niveau wordt aangesproken.

Hoewel het gebruik van therapeutische laser in Nederland en België nog niet zo heel bekend is, worden er op dit moment zeer veel nieuwe onderzoeken gepubliceerd over het positieve effect dat lasertherapie heeft op zaken als hersenbeschadiging, wondheling, ontstekingsremming, herstel na trauma als bestraling en de gevolgen van COVID. De hersenen hebben veel baat bij het gebruik van laser: zwakke netwerken en functies (prefrontale cortex – witte stof). Hiernaast optimalisatie van zowel de Lever-energie, wat zorgt voor meer beschikbare energie, als ook de Milt, die een grote rol speelt bij de immuniteit.

Triple Therapy Laser

Bij Carpus behandelen wij u tegen de LONG COVID klachten met de Triple Therapy Laser, dit betekent voor veel patiënten een grote sprong voorwaarts. Vaak al binnen een paar behandelingen tekent zich een significante verbetering af in de beschikbare energie en het welbevinden.

De Triple Therapy Laser betreft een hoogwaardige medische technologie en wordt ingezet als (aanvullende) behandeling van pijnlijke, degeneratieve e/o pathologische veranderingen of verwondingen van het menselijke bewegingsapparaat. Eén van de redenen voor het (internationale) succes van de Triple Laser Therapy is de voortschrijdende technische ontwikkeling van de therapieapparaten. De effectiviteit van de behandeling, maar ook de veiligheid en het comfort van de patiënt staan altijd voorop.

Behandelresultaten

Al onze data is gebaseerd op grondige wetenschappelijke research (zie onder de sub button wetenschappelijke evidentie) en jarenlange ervaring (lasertherapie centrum Nederland reeds 2016). Lasertherapie (LLLT) heeft een lange termijn effect gezien de bio stimulatie die uit gaat van het zelf herstellend vermogen van het lichaam. Maakt van hieruit de opbouw mogelijk in belasting en belastbaarheid.

Zoals u zelf ervaart (of ervaren hebt) kan het herstellen van een virale infectie je lichaam behoorlijk uitputten. Zelfs nadat het lichaam het virus heeft opgeruimd kunnen de symptomen (waaronder vermoeidheid) aanhouden, omdat er verschillende mechanismen in werking zijn gezet die aan blijven houden. Hoewel de medische wereld er nog niet zeker van is wat Long COVID nou precies veroorzaakt, zijn er naast bijvoorbeeld fysiotherapie (om je met bewegen, conditie en uithoudingsvermogen op weg te helpen), tevens belangrijke leefstijl-aanpassingen die kunnen helpen om van je Long COVID problemen af te komen. Echter er is een veelbelovende interventie, PBM / lasertherapie in de vorm van therapeutische laser. De behandeling van Long COVID klachten met onze Triple Therapy Laser, betekent voor veel mensen een grote sprong voorwaarts. Vaak al binnen een paar behandelingen tekent zich een significante verbetering af in de beschikbare energie en het welbevinden.

Behandelfrequentie

Bij Carpus krijgt u 8 behandelingen tegen Long COVID, deze behandelingen vinden 2 keer per week plaats.

Ontdek deze behandeling

Ervaart u zelf klachten van Long COVID en bent u benieuwd wat lasertherapie voor u kan betekenen? Bel of mail ons voor meer informatie of het maken van een afspraak.

T 040-2545988 of mail naar fysio@carpus.nl.