LONG COVID behandeling

LONG COVID behandeling met Lasertherapie (LLLT/PBM)

LLLT (Low Level Laser Therapy) ook wel PBM (Photo Bio Modulation) genoemd.

Carpus in Veldhoven en Nieuwegein is het expertisebehandelcentrum voor het postvirale syndroom na Covid-19, oftewel Long Covid, en biedt een Long Covid-behadeling aan doormiddel van lasertherapie. Het ontstaan van Long Covid komt door een ontregeling van het autonome zenuwstelsel, dat bestaat uit twee takken (regelsystemen) met elk een tegengestelde werking; Sympathicus (actie) Parasympathicus (herstel).  We vertellen u graag meer over het klachtenbeeld en de behandeling die wij aanbieden.

Hoe wordt Long Covid veroorzaakt en hoe helpt onze Long Covid-behandeling?

Bij Long Covid is er sprake van een overactief sympathische deel, ook wel overprikkeling van het limbische systeem en inactiviteit van het parasympatische deel. De Nervus Vagus, ook wel bekend als zwervende zenuw of tiende hersenzenuw, is een essentieel onderdeel van het autonome zenuwstelsel en in het bijzonder van het parasympatische deel van het zenuwstelsel (bij rust of herstel van het lichaam). Een belangrijke taak van de Nervus Vagus is het versturen van signalen naar verschillende organen in het lichaam. Te weten; hart, longen, lever, milt, nieren, maag en darmen. De voornaamste functie is echter om het centrale zenuwstelsel te informeren over de toestand van al deze organen. Meer dan 80% van de zenuwvezels in de Nervus Vagus bestaat dan ook uit afferente of sensorische zenuwcellen.

Klachten die u kunt ervaren door dysfunctie van de Nervus Vagus

 • Postvirale Long Covid-klachten
 • Ademhalingsklachten
 • Hartkloppingen
 • Gewrichtspijn
 • Pijn rondom de borstkas
 • Vermoeidheid
 • Brainfog
 • Verslechterde en/of afwezigheid van reuk en smaak
 • Fibrose in de longen
 • Myalgische Encefalopathie/chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)
 • Vocht en ontstekingen rond het hart
 • Ontregeld immuunsysteem
 • Ontregeling viscerale immuniteit (orgaanspecifieke disfunctionering) – Nervus Vagus

Met onze Long Covid-behandeling helpen we u graag van deze klachten af.

De gevolgen van het Covid-virus op de langere termijn

Het Covid-virus levert een energiecrisis op celniveau. Het virus verstoort voor langere termijn op verschillende manieren de energieproductie op celniveau in de mitochondriën. Mitochondriën worden ook wel de energiecentrales van de cel genoemd. De belangrijkste taak van mitochondriën is de productie van energie in de vorm van ATP. Ze zijn doorslaggevende celorganellen in het aerobe energiemetabolisme. Mitochondriën hebben hun eigen genetisch materiaal in de vorm van mitochondriaal DNA. Afhankelijk van de energiebehoefte van de celtypen kunnen enkele tot enkele duizenden mitochondriën in één cel aanwezig zijn. Een van de belangrijkste functies van taken van mitochondriën is de synthese (samenstelling/verbinding) van adenosinetrifosfaat (ATP) en de afgifte van ATP in de cellulaire matrix, het binnenste van de cel buiten de mitochondriën. Het virus verstoort voor langere termijn op verschillende manieren de energieproductie op celniveau. Dit leidt tot:

 • Segmentale disregulatie in organen en weefsels
 • Segmentale stoornis met orgaanspecifieke veranderingen, zoals longfibrose
 • Verstoring celmetabolisme, ofwel celstofwisseling
 • DNA / genetische transcriptie kernenvelop van de cel verdwijnt

Celmetabolisme wordt ook wel celstofwisseling genoemd. Het menselijke lichaam bestaat uit organen, weefsels, vezels en cellen. Weefselcellen zijn de basiseenheid van biologische systemen. Alle weefselcellen hebben een celstofwisseling en vervullen hun eigen specifieke taak. Naast het opwekken van energie voor energieverbruikende activiteiten, dient het celmetabolisme om lichaamsfuncties en vitale lichaamsstoffen in stand en op niveau te houden. Cellen die dus door het Covid-virus niet genoeg energie kunnen verzamelen voor hun taken, kunnen het gevolg zijn voor veel ziekten, functiestoornissen of pijn. Verstoringen van het celmetabolisme (celstofwisseling) worden als stofwisselingsziekten gekenmerkt en kunnen leiden tot omkeerbare of onomkeerbare verstoring van de celstructuur of van de individuele celcomponenten. Onze Long Covid-behandeling zorgt ervoor dat het celmetabolisme wordt hersteld.

Effecten van lasertherapie (LLLT) op LONG COVID

 • Herregulatie autonome zenuwstelsel; Parasympaticus versus Sympathicus activiteit in evenwicht.
 • Er is een sterke positieve invloed op de energievorming op celniveau.
 • Ontstekingsprocessen die spelen, worden afgeremd of sterk gereduceerd.
 • Het zelf-herstellend vermogen op cel niveau wordt aangesproken.

Hoewel het gebruik van therapeutische laser in Nederland en België nog niet zo heel bekend is, worden er op dit moment veel nieuwe onderzoeken gepubliceerd over het positieve effect dat Long Covid-lasertherapie heeft op zaken als hersenbeschadiging, wondheling, ontstekingsremming, herstel na trauma als bestraling en de gevolgen van Covid. De hersenen hebben veel baat bij het gebruik van een laser, en dan met name de zwakke netwerken en functies (prefrontale cortex – witte stof). Dankzij onze Long Covid-behandeling wordt de lever- en miltenergie geoptimaliseerd, wat zorgt voor meer beschikbare energie en een betere immuniteit.

Triple Therapy Laser

Bij Carpus bieden wij een Long Covid-behandeling aan tegen de Long Covid-klachten met de Triple Therapy Laser. Dit betekent voor veel patiënten een grote sprong voorwaarts. Vaak al binnen een paar behandelingen tekent zich een significante verbetering af in de beschikbare energie en het welbevinden. De Triple Therapy Laser betreft een hoogwaardige medische technologie en wordt ingezet als (aanvullende) Long Covid-behandeling van pijnlijke, degeneratieve e/o pathologische veranderingen of verwondingen van het menselijke bewegingsapparaat. Een van de redenen voor het internationale succes van de Triple Laser Therapy is de voortschrijdende technische ontwikkeling van de therapieapparaten. De effectiviteit van de behandeling, maar ook de veiligheid en het comfort van de patiënt staan altijd voorop.

De behandelresultaten van onze Long Covid-behandeling

Al onze data zijn  gebaseerd op grondige wetenschappelijk onderzoek en jarenlange ervaring. We zijn actief als lasertherapiecentrum sinds 2016. Lasertherapie (LLLT) heeft een langetermijneffect dankzij de biostimulatie die uitgaat van het zelf-herstellend vermogen van het lichaam. De behandeling maakt het mogelijk om de belasting en belastbaarheid op te bouwen. Zoals u zelf ervaart, of ervaren hebt, kan het herstellen van een virale infectie het lichaam behoorlijk uitputten. Zelfs nadat het lichaam het virus heeft opgeruimd, kunnen de symptomen, waaronder vermoeidheid, aanhouden. Dit komt doordat er verschillende mechanismen in werking zijn gezet die aan blijven houden. Hoewel de medische wereld er nog niet zeker van is wat Long Covid precies veroorzaakt, zijn er naast bijvoorbeeld fysiotherapie (om u met bewegen, conditie en uithoudingsvermogen op weg te helpen), tevens belangrijke leefstijlaanpassingen die kunnen helpen om van uw Long Covid-problemen af te komen. Er is echter een veelbelovende interventie; PBM / lasertherapie in de vorm van therapeutische laser. De Long Covid-behandeling met onze Triple Therapy Laser betekent voor veel mensen een grote sprong voorwaarts. Vaak al binnen een paar behandelingen tekent zich een significante verbetering af in de beschikbare energie en het welbevinden.

De behandelfrequentie

Bij Carpus krijgt u acht behandelingen tegen Long Covid. De Long Covid-behandeling vindt twee keer per week plaats.

Ontdek deze behandeling

Ervaart u zelf klachten van Long Covid en bent u benieuwd wat onze Long Covid-behandeling met lasertherapie voor u kan betekenen? Bel naar 040-2545988 of stuur een e-mail naar fysio@carpus.nl voor meer informatie of het maken van een afspraak. Onze Long Covid-specialisten vertellen u graag meer over onze Long Covid-behandeling.

T 040-2545988 of mail naar fysio@carpus.nl.

Carpus